skip to Main Content

Alaselän kivuista hieman huomioita, osa 1

Alaselän kipuilu ja tai jäykkyyden tunne.

Valtaosa ihmisistä pääsee nautiskelemaan elämänsä aikana kyseisestä riesasta- toiset harvemmin, toiset useammin, joku onneton toistuvasti.
Useimmiten asiasta ei ole tarpeen huolestua sen enempää, vaikka työkaverilla tai jollain satunnaisemmalla tuttavalla olisi ollutkin esimerkiksi välilevyn pullistuma. Luultavasti sinulla ei sellaista ole juuri nyt, vaan ongelman takana on jokin muu syy.

Se jokin muu syy on perin usein pehmytkudos- ja tässä yhteydessä lihasperäinen.
Selän kipuiluun voi vaikuttaa monikin lihas, yksittäin tai yhdessä, mutta nostetaan tässä esille eräs hyvin tyypillinen oireilija.
Kuvien epeli- eli Quadratus Lumborum tai Nelikulmainen Lannelihas on korostettuna oranssihkolla sävyllä. Se on selän puolen lihaksista syvin. Lihas kiinnittyy alareunastaan suoliluun harjuun ja yläreunastaan alimmaiseen kylkiluuhun, tällä matkalla se kiinnittyy lannerangan nikamien 1-5 poikkihaarakkeisiin. Kuva suurenee klikkaamalla.

Quadratus Lumborum, Nelikulmainen lannelihas. Kuva: Essential Anatomy 3

Miten tämä liittyy selän kipuiluun?
Siten, että tämän epelin tehtäviin kuuluu rangan sivutaivutus, suoliluun kohotus (ns. hip hike) ja rangan ojennus. Yhdessä näiden toimintojen kautta Nelikulmainen Lannelihas on merkittävä alarangan ja lantion seudun vakauttaja, etenkin sivusuuntaisissa kallistuksissa.

Mutta enhän tee paljoakaan taivutuksia sivuttain tai muutakaan sellaista!
Aivan, siinäpä se. Vietämme varsin paljon aikaa istuen, jolloin selän lihaksilta vaaditaan perin vähän ja sekin vähä on staattista asennon pitoa. Ne taas, jotka eivät istumatyöllä juhli, kuten esimerkiksi jonkin alan asentaja- joka työskentelee mielikuvituksellisissa konttausasennoissa ruoto rusetilla pitkiä aikoja, sama tilanne- staattista pitoa lihaksilta. Lihakset ovat siinä mielessä veikeitä kavereita, että ne tykkäävät käytöstä, mutta liian vähän tai liian paljon tai liian yksipuolisesti- niin seuraa luultavasti hankaluuksia.

Mitä KehoProlla tehdään asialle?
Tutkitaan mistä on kyse. Jutellaan, silmäillään asentoa, testataan mm. käsin ja liiketestein, kunnes selviää mikä on kupletin juoni.
Itse hoito muodostuu asiakaskohtaisesti. Usein mutta vaihtelevasti hieronta-, lihasenergia- ja liikehoitomenetelmistä, joista osassa asiakas on passiivinen ja osassa pääsee tai joutuu olemaan aktiivisesti mukana. Apuna voidaan tarvittaessa käyttää alipainehoitoa, eli imukuppeja, tai akupunktiota.

Manuaalisen hoitamisen lisäksi pyritään aina löytämään sopivia venyttely- tai jumppaliikkeitä kotiläksyksi ja pidempiaikaiseksi hyödyksi.

Lopuksi siitä jumpasta….
KehoProductions förevisar, eli esittää maistiaiseksi yhden oivallisen harjoitteen aiheeseen liittyen. Tätä voi tehdä päivittäin, aloittelee esimerkiksi kolmella sarjalla per puoli, kussakin kymmenen toistoa. Eli 3*10/ puoli. Väsymisen tunne pakaran seudulla ja selässä ovat normaaleja seurauksia, voipi ilmetä treenikipuakin. HUOMIO- kuvan saat klikkaamalla suuremmaksi.

Mikäli ilmenee jotain muuta, ota rohkeasti yhteyttä- selvitellään mistä kiikastaa!

Tästä voit palata artikkelisivulle.

 

 

Back To Top